Striae
Striae

Je hebt het vast wel eens bij jezelf of iemand anders voorbij zien komen: rood/paarsachtige strepen die parallellopen over bepaalde lichaamsdelen. Dit zijn striae. Deze huidstrepen komen bij mannen en vrouwen vaak voor, namelijk bij 70% van zwangeren, 70% van adolescente vrouwen en 40% van adolescente mannen (vooral sportbeoefenaars).

Wat is striae?
Striae zijn strepen die op je lichaam kunnen ontstaan wanneer je lichaam een snelle groei kent. Bij striae is het bindweefsel namelijk onderhuids door te grote spanning gescheurd, wat leidt tot paarsrode strepen. Na enige jaren gaan de strepen over in witte littekens. De strepen zijn meestal wat zigzaggend, maar lopen ruwweg parallel aan elkaar en aan de lichaams-as. Striae kan dus ontstaan wanneer je lichaam een snelle groei kent, maar de huidstrepen kunnen ook ontstaan onder invloed van bepaalde hormonen. Als je striae wilt behandelen, ben je bij ons aan het juiste adres. Wij kijken tijdens een vrijblijvend consult samen met je welke behandeling geschikt is. Je krijgt direct een advies op maat.

Soorten striae
Wij maken onderscheid tussen 2 soorten striae: striae rubra en striae alba.

  • Striae rubra wordt ook wel ‘verse’ striae genoemd. Kenmerkend is de paarsrode kleur.

  • Striae alba ontstaat in de loop van de tijd vanuit striae rubra. De strepen krijgen dan een witte kleur.

Oorzaken striae
Striae kan ontstaan onder invloed van bepaalde hormonen of door een snelle groei van de huid. Het onderhuidse bindweefsel kan de snelle groei en uitrekking van de huid niet bijhouden, waardoor de huid scheurt en er collageen en elastine worden afgebroken.

Striae is een veelvoorkomend cosmetisch huidprobleem: bij 70% van zwangeren, 70% van adolescente vrouwen en 40% van adolescente mannen (vooral sportbeoefenaars).

Striae distensae kunnen overal ontstaan waar de huid in korte tijd te veel wordt opgerekt. De belangrijkste oorzaken zijn zwangerschap en lactatie (buik en borsten), en de groeispurt in de puberteit (vooral dijen, billen, onderrug en borsten). Ook wordt het gezien bij overgewicht (buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen), bij bodybuilders (armen, bovenbenen, borsten), en bij borstvergroting. Daarnaast kunnen striae ontstaan ten gevolge van zwakte van de collageenvezels door langdurig gebruik van lokale of systemische corticosteroïden, of door een overmaat aan interne bijnierschorshormoon (cortisol) productie. Deze variant heet striae atrophica en kan ontstaan zonder dat er sprake is geweest van overmatige oprekking.

Striae bij zwangerschap
Veel vrouwen zijn bang om tijdens de zwangerschap striae te ontwikkelen. Helaas gebeurt dit in veel gevallen. Meer dan 70% van de zwangere vrouwen ontwikkelt striae op de buik door het te snel oprekken van de huid. Waarom de ene vrouw striae ontwikkelt en de andere niet is afhankelijk van de genen. Erfelijkheid speelt namelijk een grote rol in de ontwikkeling van de huidstrepen. Ze zijn daarom helaas niet te voorkomen. Jonge, zwangere vrouwen ontwikkelen over het algemeen sneller striae, doordat hun huid wat strakker en minder soepel is dan de huid van oudere, zwangere vrouwen.


Striae bij mannen
Bij de mannen hebben bodybuilders en atleten vaak last van striae, omdat ze in korte tijd veel zijn afgevallen of de spiermassa in korte tijd is verhoogd. Val je snel af of kom je snel aan? Dan gaat dit soms ook te snel voor je huid, waardoor striae ontstaan. Ook kan de invloed van bepaalde hormonen zorgen voor striae. In de pubertijd krijgen jongens en meisjes vaak een groeispurt. Bij jongens komen de huidstrepen dan vaak op de schouders, onderrug en dijen.

Image

Striae behandeling
Wij behandelen striae door middel van derma pen en medische peeling . Aanvullend adviseren wij je om je huid voor te bereiden met de Retinol Skin Brightener 0.25%.

Ervaringen
“Uitstekend!” Zeer klantvriendelijk en professioneel. Er is duidelijk uitgelegd wat de behandeling inhoud en wat de resultaten kunnen zijn. Ik heb nu 3 behandelingen gehad en de striae is al zeer minder geworden, en op sommige (kleine) plekken zelfs verdwenen! Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om mij hier te laten behandelen.

Wij bieden nog meer behandelingen aan Naast het behandelen van striae, bieden wij nog meer behandelingen aan. Je kunt bij ons ook terecht om kleine spataderen te verwijderen, voor een bindweefselmassage én het behandelen van verschillende huidaandoeningen, zoals acne, rosacea of pigmentvlekken.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van de grote van het gebied dat je wilt behandelen. Gemiddeld genomen heb je 3 tot 4 behandelingen nodig. Tijdens het eerste consult, stelt de specialist een behandelplan op maat voor je op. 

Welke huidreactie kan ik verwachten?
Na de behandeling is de behandelde huid rood en kan er zwelling ontstaan. Ook kan er korstvorming ontstaan in de vorm van de laserpatronen, maar die is na 7 tot 10 dagen genezen. Het genezen gaat vaak gepaard met lichte vervelling. 

Bij de behandeling van striae op het lichaam kan de roodheid nog enkele weken tot maanden na de behandeling zichtbaar zijn.

Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling is gevoelig. Vaak maken onze cliënten gebruik van verdovende creme. Met deze creme is de behandeling heel goed vol te houden. Een klein gebied wordt niet altijd verdoofd omdat het onaangename gevoel dan van korte duur is.

Huidkliniek Nerina

 

HuidKliniek Nerina

Jhr. van Karnebeekweg 6

2982 VL Ridderkerk

 

KVK: 62275585

 

Tel: 06 26 25 48 15

Email: info@huidklinieknerina.nl

 Image

Uw declaraties kunnen vergoed worden door uw zorgverzekeraar

Waar vindt u ons?

Kijk rond in onze prachtige salon

Openingstijden

Maandag:   gesloten
Dinsdag: 09.00 - 17.00 uur
Woensdag: 09.00 - 13.00 uur
Donderdag: 09.00 - 17.00 uur
Vrijdag: 09.00 - 17.00 uur
Zaterdag: 14.00 - 17.00 uur
Zondag: gesloten 

Vind ons op Social Media

Facebook  Instagram 

Annuleringsbepaling

Kosteloos tot 48 uur van tevoren, 50% van de behandelingskosten bij verzetten binnen 24 uur, en 100% op de dag zelf.
Wij hopen op uw begrip en waaardering voor ons beleid, dat helpt om een consistente en kwalitatieve service voor al onze klanten te waarborgen.
Bedankt voor uw medewerking.